Altijd Onderweg: Familie Freiwald

Een gezin waar de meeste familieleden vier poten hebben…

Circusdirecteuren Lutz en Monika Freiwald komen beiden uit Duitse circusfamilies. De vader van Lutz, Otto, trainde leeuwen voordat hij besloot door te gaan op de kermis als showman. Lutz had van jongs af aan contact met veel exotische dieren en was er zeker van dat hij op een dag terug zou keren naar het circus als dierentrainer.

Lutz en Monika gaven samen les op de dierentuinschool in Berlijn. Hier werden verschillende dieren verzorgd, van panters tot kangoeroes. Lutz’ passie was echter olifanten en Monika’s passie waren paarden. Met het verdiende geld werden al snel eigen dieren gekocht en afgericht, het begin van een nieuwe circuscarrière.

Monika’s ouders reisden door Duitsland met het circus Aramannt dat ook een paar keer tournees door Nederland maakte. Halverwege de jaren negentig begonnen ze ook aan een reeks succesvolle tournees door Nederland. Terwijl de familie van Monika op reis is met hun Circus Aramant, trokken Lutz en Monika in 2002 voor het eerst door Duitsland met hun eigen Circus, ook wel Aramant genoemd.

Er was echter al een band met Nederland. Ze hadden uitgeblonken met hun dieren in het bekende attractiepark Ponypark Slagharen, en brachten enkele seizoenen door in het Circus Royal van de familie Teuteberg. Er werd zelfs een zomer doorgebracht op het Waddeneiland Ameland met Oleg Popov en het Russisch Staatscircus.

Tussendoor werden dieren getraind door hun Artland-dierenboerderij voor filmwerk. Van 2005 tot 2007 leverden zij dieren en materiaal voor de Nederlandse zomercircussen Maximum en Colombaro en het Limburgs Kerstcircus.

In 2009 wagen ze echter de sprong en beginnen ze opnieuw aan een zelfstandige reis naar Nederland. Enkele winters schitteren de dieren met Kerstmis in Parijs in het beroemde Cirque de Noël de Paris van Christiane Bouglione.

Vanaf 2010 organiseert de familie een eigen wintercircus: het Nijmeegse Kerstcircus, net over de grens bij Kleve (NRW). Enkele jaren later kwam daar een tweede wintercircus bij: het Limburgs Kerstcircus in Sittard, net over de grens bij Geilenkirchen. Direct na de Corona-crisis nam een Belgische “collega” die al in Apeldoorn een Kerstcircus organiseert hen op kille wijze dit Kerstcircus af.

Hoewel ze af en toe verder richting de Nederlandse Noordzeekust trekken (welke Duitser doet dat niet?), reizen ze vooral door het Duits – Nederlandse grensgebied.